Me, myself and eye

Hvem er du?

Jeg heter Arne Julius Berdal og kommer fra Trondheim og arbeider som lærer . Jeg har to barn og bor sammen med min forlovede Vibeke på Byåsen.

Hva var ditt første kamera?

Jeg husker veldig godt det første kamera jeg kjøpte. Det var  i 2002 og det var et Kodak kamera i serien Easyshare. Det hadde en liten skjerm, 3 megapixler og var solid bygd opp av plast og tålte masse.  Det fikk seg en del trøkker, men holdt forbausende lenge. Det gikk på AA batterier så jeg slapp stresset med å lade. Selv om det gikk mest i «pek og skyt» bilder syntes jeg det var gøy å ta bilder. Det ble flere kameraer etterhvert og jeg kjøpte mitt første digitale speilrefleks kamera i 2011. Siden den tid har jeg aktiv oppsøkt flere kameramiljøer, kurs, nettsteder og magasiner for å bevisst utvikle mine fotoferdigheter. Jeg er blant annet medlem av Trondhjem Kameraklubb, foto.no, akam.no og 500px.com. Her finner jeg mange ideer, inspirasjon, lærdom og ulike teknikker og det er ikke tvil om at internett bidrar til å utvikle meg som fotograf.

Hvor kommer interessen for fotografi fra?

Det er vanskelig å si, men jeg har alltid vært over gjennomsnittlig interessert i tekniske ting og tror nok noe av interessen kommer derifra. Hvis man ser på slekten min så kan man vell si at jeg har en anelse estetiske aner i meg. Min oldefar malte veldig mye og mye av hans kunst henger rundt i ulike hjem. Morfar er fotograf og drev sitt eget trykkeri og spor av verkene hans kan man finne i våre hus og hytter. Min mor har alltid vært en kreativ fargeklatt og far var også interessert i foto. Besøkene på morfars trykkeri er derimot noe som sitter godt lagret i hjernebarken. Her kunne jeg som liten gutt stå å beundre de store, bråkete maskinene som bare spydde ut aviser. Alle de store maskinene hadde forskjellige oppgaver og arbeidet i høyt tempo. Lokalet var fylt med skuffer med bokstaver og store maskiner som bestod av alle slags knapper, vridere og små tekniske duppeditter for at alt skulle fungere knirkefritt. Det var som om jeg var i min egen lille fortelling av «Charlie og sjokoladefabrikken»  hvor jeg bare gikk rundt å tok innover meg alle disse fantastiske maskinene. Dette var før mobiltelefonen og internett var vanlig, så dette var som en høyteknologisk verden for meg.  Og innerst inne i trykkeriet lå mørkerommet som en hemmelig batmann hule. Som liten husker at jeg det var noe skummelt med det røde lyset og den mørke gardinen som stengte hele verden ute. Men de gangene jeg var med inn i var det alltid like spennende å se bildene komme til live opp fra vannet. Hele veggen var full av bilder som ventet på sin dom fra sin skaper. Jeg anser meg selv som heldig som fikk oppleve et helt trykkeri med all dens teknologi og fascinerende bråk på nært hold. Mørkerommet var som egen spennede og farlig verden og selv om jeg var for liten til å forstå prosessen vil jeg aldri ha vært foruten disse opplevelsene. Jeg liker å tenke at det er noe av dette som har skapt min interesse for fotografi, men jeg kommer ikke unna at jeg selv har dyrket noe av interessen ved å ta bilder, lese litteratur og studerere andre sine verk.

Hvorfor liker du å ta bilder?

Når jeg ser på andre sine verk, leser magasiner eller går tur hender det at jeg kommer på nye ideer eller fine utsnitt jeg vil ta bilde av. Det er alltid artig å søke etter nye ideer og prøve ut disse, men det er ikke alltid utsnittene blir like bra som man først hadde forestilt seg. Likevel er jakten og ønsket etter å ta fine bilder alltid til stede. Det perfekte bildet finnes kanskje ikke, men den følelsen når du trykker på play knappen og er fornøyd med bildet ditt, er er en følelse jeg alltid kommer til å jakte etter. Jeg kjenner meg dermed godt igjen i sitatet: » Det beste bilde har du ennå ikke tatt».

Hva liker du å ta bilder av?

Jeg tiltrekkes veldig av landskap i både by og i natur.  Det er noe fredelig med å sitte å nyte omverden og tenke på hvordan du vil angripe det med kameraet ditt, og før du vet dukker det opp en sjanse eller ny ide. Linjer, symmetri og dybde er også noe som jeg søker etter.  Ellers tvinger jeg meg selv til å ta kameraet mitt rundt omkring selv hvor kronglete det kan være, for man vet aldri når en mulighet byr seg.

2 kommentarer om “Me, myself and eye

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s